MVO in de textiel- en kledingproductie: 8 factsheets

Factsheets oktober 2014(pdf) 

Van: Modint/ CREM BV

Waarom lezen?
De factsheets laten zien hoe de verschillende afdelingen binnen een textiel- of modebedrijf rekening kunnen houden met sociale- en milieuaspecten. Zo wordt bijvoorbeeld ingegaan op de rol van inkoop, design en marketing. De factsheets kunnen je inspireren tot het maken van bewuste, duurzame keuzes.

Waarom onderzoek?
In textiel- en kledingketens kunnen veel verschillende sociale- en milieukwesties spelen die voor modebedrijven tot risico’s, maar ook tot kansen kunnen leiden. Belasting van het milieu speelt bijvoorbeeld een belangrijke rol in de ‘wet-processing’, de (chemische) voorbehandeling van materialen en de productie van grondstoffen en synthetische vezels. Sociale impacts spelen zich vooral af in de ‘Cut, Make,Trim’-fase van het productieproces.

Wat is onderzocht?
Deze factsheets bieden een overzicht van belangrijke sociale- en milieu-aandachtspunten binnen de textiel- en kledingindustrie. Er is aandacht voor kinderarbeid, arbeidsrecht en arbeidsomstandigheden, en voor het gebruik van verschillende grondstoffen, watergebruik, waterverontreiniging, energieverbruik en klimaatverandering. Ook staan de factsheets stil bij de risico’s van het gebruik van chemicaliën voor het milieu, arbeiders en consumenten.