Aan de slag

Betrek jouw medewerkers

Medewerkers zijn erg belangrijk bij verduurzaming van jouw bedrijf. Bijvoorbeeld om zelf acties te kunnen ondernemen en om het verhaal van de organisatie te vertellen. Bovendien zijn medewerkers meer betrokken bij hun bedrijf als het maatschappelijk verantwoord onderneemt. Dat blijkt ook uit onderzoek (Kennisbank). Om die reden is het betrekken van medewerkers ook onderdeel van duurzaamheidsrichtlijnen als ISO 26000 en GRI. Loop deze vier simpele stappen door en betrek je medewerkers op het hoofdkantoor en op de winkelvloer:

Stap 1

Verken

Vaak gebeurt er al veel binnen organisaties aan duurzaamheid zonder dat het expliciet wordt genoemd. Een spontane actie van een medewerker om geld in te zamelen voor het goede doel is al een startpunt. Juist omdat een medewerker daar enthousiast over is. Neem dit mee in de ontwikkeling van je duurzaamheidstrategie (zie ook Stel jouw duurzaamheidstrategie op). 

Stap 2

Bepaal

Wil je een duurzaamheidstuurgroep in de organisatie oprichten, zorg dan dat alle relevante afdelingen daarin een plek hebben. Kies daarbij de mensen die gemotiveerd zijn om bij te dragen aan de verduurzaming van de organisatie. Dat werkt het best.

Stap 3

Voer uit

Je kunt er niet vanuit gaan dat medewerkers ‘het wel weten’. Daarom is het belangrijk om kennis van jouw medewerkers te verhogen door te informeren. Dit kan eenvoudig en laagdrempelig bijvoorbeeld via reguliere media, nieuwsbrieven, posters op locatie, intranet of een managementdag. Wanneer je gedragsverandering wilt bereiken bij de medewerkers, is training of bijscholing aan de orde. Dit is dan gericht op een specifiek onderdeel en kan online (e-learning) of als cursus. Soms gaat het zelfs nog een stap verder en is de medewerker extern ambassadeur. Dit kan door met toeleveranciers in gesprek te gaan of in salesmaterialen het eigen duurzame verhaal van je bedrijf te verwoorden. In dat geval kun je naast de training overwegen voor de medewerker materialen te ontwikkelen als een presentatie, een factsheet of een flyer.  

Bekijk ook eens de tool Bepaal jouw communicatiemiddelen om te kijken welke mogelijkheden er nog meer zijn om jouw medewerkers te informeren.

Stap 4 

Vertel

Tip

Je kunt kiezen voor een uitgebreide kick-off met een groep medewerkers, zodat duurzaamheid bij het bedrijf op de kaart staat. Dat kan op kantoor, of ga eens samen ergens lunchen op een onverwachte locatie: een andere setting leidt vaak tot nieuwe inzichten en energie!  

Starten en over duurzaamheid blijven communiceren met de medewerkers is belangrijk. Een jaarplanning met communicatiemomenten kan helpen om het verhaal te blijven vertellen.